ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 вересня 2026 року Справа №160/25265/26
Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ірметова О.В., розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому проваджені) адміністративну справу за позовом адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,
УСТАНОВИВ:
18 серпня 2026 року через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійщли матеріали позовної заяви адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, яким просить:
- визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області щодо здійснення ОСОБА_1 нарахування переплати щомісячних страхових виплат у зв`язку з професійним захворюванням у сумі 142964, 67 грн. за період з 14.09.2023 по 01.11.2025 та здійснення в зв`язку з цим утримань у розмірі 20% із щомісячних страхових виплат у зв`язку з професійним захворюванням ОСОБА_1 ;
- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області припинити утримання 20% із щомісячної страхової виплати у зв`язку з професійним захворюванням ОСОБА_1 та виплатити ОСОБА_1 безпідставно утримані кошти;
- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області здійснювати виплату щомісячної страхової виплати у зв`язку з професійним захворюванням ОСОБА_1 в повному встановленому обсязі.
В обґрунтування позову зазначено, що позивач, ОСОБА_1 , перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області та отримує щомісячні страхові виплати у зв`язку з професійним захворюванням/трудовим каліцтвом відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", так як є особою з інвалідністю III групи внаслідок професійного захворювання, що підтверджується відповідними медико-експертними документами. Дата встановлення професійного захворювання - 07.09.2021; інвалідність III групи встановлена з 14.09.2023.
Листом відповідача та доданими до позову документами підтверджується, що згідно з довідкою МСЕК від 15.09.2023 серії 12ААА № 114457 Позивачу було встановлено 65% втрати професійної працездатності та III групу інвалідності. На підставі зазначених документів ГУ ПФУ в Луганській області здійснювало нарахування та виплату щомісячної страхової виплати.
Водночас у період з 09.03.2026 по 13.03.2026 експертною командою Центру оцінювання функціонального стану особи Державної установи "Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров`я України" було проведено перевірку обґрунтованості рішення МСЕК від 14.09.2023 № 08-335.
За результатами розгляду 13 березня 2026 року експертною командою Центру було прийнято рішення № ЦО-13497/1, оформлене відповідним Витягом з рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи, яким змінено попереднє рішення МСЕК від 14.09.2023 № 08-335 у частині визначення загального відсотка втрати професійної працездатності та знижено відсотки втрати професійної працездатності.
Сформовано нове рішення, яким Позивачу з 13.03.2026 встановлено загальний відсоток втрати професійної працездатності у розмірі 50%
В зв`язку з чим Позивачу було розпочато виплату щомісячної соціальної допомоги з врахуванням відповідного встановленого відсотку втрати працездатності. Однак у червні-липні 2026 року позивач отримав виплату на 20% менше ніж отримував до цього.
У червні 2026 року Головне управління ПФУ в Луганській області одноосібно та ретроспективно здійснило перерахунок розміру щомісячної страхової виплати Позивача за минулий період (з 14.09.2023 по 01.11.2025), внаслідок чого протиправно визначило наявність "переплати" страхових виплат у сумі 142 964,67 грн.
Починаючи з червня 2026 року Відповідач без згоди Позивача та за відсутності відповідного судового рішення розпочав примусове утримання 20% із щомісячної страхової виплати ОСОБА_1 для погашення нібито загаданої "переплати".
Сторона позивача вважає дії Відповідача щодо нарахування переплати в сумі 142 964,67 грн та здійснення утримань з щомісячної страхової виплати у зв`язку з професійним захворюванням у розмірі 20% протиправними та такими, що порушують права Позивача.
Від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в обґрунтування якого зазначено, що Головне управління відповідно до пункту 3 Постанови КМУ № 1323 від 29.11.2022 та Постанови КМУ № 1467 від 30.12.2022 прийняло від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області виплатні документи на січень 2023 року та справи про страхові виплати потерпілим та особам, які мають право на страхові виплати (по яких здійснено нарахування для виплати у січні 2023 року та по яких прийнято рішення про припинення здійснення страхових виплат, але справу не передано на архівне зберігання) та продовжило нарахування та виплату страхових виплат ОСОБА_1 на рахунок в уповноваженому банку. Паперова справа ОСОБА_1 до Головного управління не передавалася, оскільки залишилася на окупованій території Луганської області. В паперовому вигляді була передана лише Постанова про призначення потерпілим перерахованої щомісячної страхової виплати, відповідно до частини другої статті 37 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» № 1105-XIV від 01.09.1999 з 01.03.2022 від 25.03.2022 № 44020/10028038/1/3. Згідно підсистеми "Призначення та виплати деяких соціальних виплат" ІКІС ПФУ електронна особова справа ЕОС №[номер приховано] ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області.
Сума щомісячної страхової виплати з 01.03.2025 25588,54 грн. Головне управління, згідно виписки з акта огляду МСЕК про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у наданні медичної та соціальної допомоги від 15.09.2023 серія 12 ААА № 114457, в якій потерпілому було встановлено 65% втрати працездатності та ІІІ групи Документ сформований в системі «Електронний суд» 01.09.2026 5 інвалідності, продовжило нарахування та виплату щомісячних страхових виплат з 01.11.2023 по 31.10.2025. 15.04.2026 до Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області від Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області надійшов Витяг з рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи ОСОБА_1 від 13.03.2026 № ЦО- 13497/1 Державної установи "Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров`я України". Зазначеною комісією встановлено ОСОБА_1 ІІІ групу інвалідності та визначено 50% втрати професійної працездатності за період з 14.09.2023 по 01.11.2025.
Відповідно до розділу XV пункту 2 Порядку № 4-1 перерахований розмір щомісячної страхової виплати у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності встановлюється з дня зміни відсотка втрати професійної працездатності та проводиться із визначеного розміру щомісячної страхової виплати шляхом її ділення на відсоток втрати професійної працездатності до перерахунку та множенням на новий розмір відсотка втрати професійної працездатності. Головним управлінням в червні 2026 року проведений перерахунок розміру щомісячної страхової виплати ОСОБА_1 за період з 14.09.2023 по 01.11.2025 (розрахунок додається). Переплачена щомісячна страхова виплата в сумі 142964,67 грн. утримується по 20% від суми нарахованої щомісячної страхової виплати без заяви потерпілого, відповідно до пункту 9 статті 41 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.
Відповідно до рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи від 22.05.2026 № 125/26/847/В, складеного КНП "Криворізька міська лікарня № 17" Криворізької міської ради, ОСОБА_1 встановлено 50% втрати професійної працездатності та ІІІ групу інвалідності з 13.03.2026 безстроково. Головним управлінням в червні 2026 року продовжено нарахування та виплату щомісячних страхових виплат потерпілому на період з 13.03.2026 безстроково в розмірі 21 679,65 грн. Головне управління зауважує, що формування постанови (рішення) без відповідного звернення потерпілого Інтегрованою комплексною інформаційною системою Пенсійного фонду України не передбачено.
Нарахування та виплату щомісячних страхових виплат з 01.11.2023 по 31.10.2025 позивачу було продовжено на підставі виписки з акта огляду МСЕК про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у наданні медичної та соціальної допомоги від 15.09.2023 серія 12 ААА № 114457, де потерпілому встановлено 65% втрати працездатності та ІІІ групи інвалідності. Відповідно до Витягу з рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи від 13.03.2026 № ЦО-13497/1 Державної установи "Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров`я України" ОСОБА_1 встановлено ІІІ групу інвалідності та визначено 50% втрати професійної працездатності за період з 14.09.2023 по 01.11.2025. На виконання приписів ст. 36, 41 Закону України № 1105-XIV, Головним управлінням у червні 2026 року здійснено перерахунок щомісячної страхової виплати за період з 14.09.2023 по 01.11.2025 у відповідності до нового (зменшеного) відсотка втрати працездатності. Внаслідок виникнення різниці між фактично виплаченими коштами за відповідний період та сумою, належною до виплати за зміненим відсотком втрати працездатності (50%), утворилась надміру виплачена сума страхових коштів у розмірі 142964,67 грн., яка утримується відповідачем у розмір 20% від суми нарахованої щомісячної страхової виплати.
Ухвалою суду від 20 серпня 2026 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.
Ухвалою суду від 19.08.2026 заяву адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі № 160/25265/26 - задоволено. Заборонено Головному управлінню Пенсійного фонду України в Луганській області здійснювати утримання у розмірі 20% із щомісячної страхової виплати ОСОБА_1 , які стягуються у якості погашення переплати із щомісячної страхової виплати у зв`язку з професійним захворюванням у сумі 142964,67 грн. за період з 14.09.2023 по 01.11.2025 до набрання законної сили судовим рішенням у справі.
Дослідив матеріали справи, розглянув справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінив докази відповідно до вимог статей 72-77, 90 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов такого.
ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області.
Відповідно до Постанови «Про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати, відповідно до частини другої статті 37» від 23.03.2022 № 44020/10028038/1/3 призначено ОСОБА_1 перераховану щомісячну страхову виплату в розмірі 21 088,54 грн.
В зазначеній постанові зазначеною, що за висновком МСЕК від 10 листопада 2021 року, серія 12 ААА №033929 потерпілому встановлено стійку втрату професійної працездатності 65% та III групу інвалідності, з повторним оглядом 15 жовтня 2023 року.
У період з 09.03.2026 по 13.03.2026 експертною командою Центру оцінювання функціонального стану особи Державної установи «Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров`я України» було проведено перевірку обґрунтованості рішення МСЕК від 14.09.2023 № 08-335. 4.
За результатами розгляду 13 березня 2026 року експертною командою Центру було прийнято рішення № ЦО-13497/1, оформлене відповідним Витягом з рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи.
Згідно з зазначеним рішенням (Витягом від 13.03.2026 № ЦО-13497/1): змінено попереднє рішення МСЕК від 14.09.2023 № 08-335 у частині визначення загального відсотка втрати професійної працездатності. Експертна команда дійшла висновку, що попередньо визначена загальна сума відсотків втрати працездатності не відповідає чинному законодавству, зокрема Наказам МОЗ України № 420 від 05.06.2012 та № 2067 від 10.12.2024. Переглянуто та знижено відсотки втрати професійної працездатності за окремими патологіями та встановлено нові показники: за хронічною вертеброгенною радикулопатією L5-S1 - 30% (згідно з Табл. 1, п. 6.3); за захворюванням ХОЗЛ ЛН І ст. - 15% замість раніше визначених 25% (згідно з Табл. 3, п. 6.2.1); за наявністю приглухуватості (справа - I ст., зліва - II ст.) - 5% замість раніше визначених 15% (згідно з Табл. 2, п. 2.1). Сформовано нове рішення, яким позивачу з 13.03.2026 встановлено загальний відсоток втрати професійної працездатності у розмірі 50% (замість вищого відсотка, визначеного раніше). При цьому підтверджено III (третю) групу інвалідності з 14.09.2023 без зміни терміну (до 01.11.2025) з причиною «професійне захворювання», нове рішення в частині визначення загальної кількості % втрати працездатності - з 13.03.2026 року.
22 травня 2026 року за наслідками очного обстеження та оцінювання повсякденного функціонування особи експертною командою Комунального некомерційного підприємства «Криворізька міська лікарня № 16» Криворізької міської ради прийнято рішення (Витяг з рішення № 125/26/847/Р від 22.05.2026), згідно з яким позивачу встановлено III (третю) групу інвалідності безстроково з 13 березня 2026 року (причина інвалідності - професійне захворювання); Визначено загальний відсоток втрати професійної працездатності у розмірі 50%, який сформовано за сукупністю наступних захворювань: хронічна вертеброгенна радикулопатія L5 S1 - 30%; хронічне обструктивне захворювання легенів (ХОЗЛ) ЛН І ст. - 15%; двобічна приглухуватість (справа - I ст., зліва - II ст.) - 5%. Дата, з якої визначено відсоток втрати професійної втрати працездатності: 13.03.2026.
Відповідач листом від 04.08.2026 № 1200-0202-8/19364 на адвокатський запит від 30.07.2026 № 458 в інтересах ОСОБА_1 повідомив про те, що сума щомісячної страхової виплати з 01.03.2025 становить 25588,54 грн. Згідно із виписки акту огляду медико-соціальної експертної комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у наданні медичної та соціальної допомоги від 15.09.2023 серія 12ААА № 114457 в якій потерпілому було встановлено 65% втрати працездатності та III групу інвалідності, Головним управлінням продовжено нарахування та виплату щомісячної страхової виплати з 01.11.2023 по 31.10.2025. 15.04.2026 до Головного управління надійшов витяг з рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи ОСОБА_1 від 13.03.2026 № ЦО13497/1 Державної установи "Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров`я України", надісланий Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Зазначеною комісією встановлено ОСОБА_1 III групу інвалідності та визначено 50% втрати професійної працездатності за період з 14.09.2023 по 01.11.2025. Відповідно до розділу XV пункту 2 Порядку 4-1 перерахований розмір щомісячної страхової виплати у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності встановлюється з дня зміни відсотка втрати професійної працездатності та проводиться із визначеного розміру щомісячної страхової виплати шляхом її ділення на відсоток втрати професійної працездатності до перерахунку та множенням на новий розмір відсотка втрати професійної працездатності. Головним управлінням в червні 2026 року проведено перерахунок розміру щомісячної страхової виплати ОСОБА_1 за період з 14.09.2023 по 01.11.2025. Переплачена щомісячна страхова виплата в сумі 142964,67 грн утримується по 20% від суми нарахованої щомісячної страхової виплати без заяви потерпілого. Відповідно до рішення експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи від 22.05.2026 № 125/26/847/В, складеного КНП "Криворізька міська лікарня № 17" Криворізької міської ради, ОСОБА_1 встановлено 50% втрати професійної працездатності та III групу інвалідності з 13.03.2026 по безстроково, Головним управлінням в червні 2026 року продовжено нарахування та виплату щомісячної страхової виплати з 13.03.2026 по безстроково в розмірі 21679,65 гривень.
Не погоджуючись з даними діями відповідача, позивач звернувся до суду з позовом.
Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.
Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно з статтею 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.
Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.
Водночас у п.5 рішення № 8-рп/2005 від 11.10.2005 року Конституційний Суд України зазначив, що право на пенсійне забезпечення є складовою конституційного права на соціальний захист.
За приписами пунктів 1, 6 частини першої статті 92 Конституції України права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення визначаються виключно законами України.
Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я визначає Закон України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - Закон № 1105-XIV).
Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 1105-XIV, уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.
Правовий статус, порядок утворення та діяльності уповноваженого органу управління визначаються відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".
Згідно із ч. 2, 3, 4 ст. 6 Закону № 1105-XIV, уповноважений орган управління та його територіальні органи зобов`язані:
1) забезпечувати фінансування та здійснення страхових виплат, надання соціальних послуг, передбачених цим Законом;
2) здійснювати контроль за дотриманням порядку використання страхувальником страхових коштів;
3) вживати заходів для раціонального використання страхових коштів;
4) контролювати правильність витрат за соціальним страхуванням, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами з питань соціального страхування;
5) стягувати надміру сплачені страхові кошти з юридичних і фізичних осіб у встановленому законом порядку;
6) вести облік і звітність щодо страхових коштів;
7) надавати безоплатно застрахованим особам і страхувальникам консультації з питань застосування законодавства про соціальне страхування;
8) інформувати страхувальників та застрахованих осіб про результати своєї роботи через медіа.
Уповноважений орган управління несе відповідальність згідно із законом за шкоду, заподіяну з його вини застрахованим особам внаслідок несвоєчасного або не в повному обсязі здійснення страхових виплат, ненадання або несвоєчасного надання соціальних послуг, передбачених цим Законом.
Працівники уповноваженого органу управління за порушення законодавства про соціальне страхування несуть відповідальність згідно із законом.
Відповідно до ст. 13 Закону № 1105-XIV, за страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види страхових виплат:
1) допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, догляд за дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною;
2) допомога по вагітності та пологах;
3) допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві).
Перерахування розміру страхових виплат
Згідно зі ст. 31 Закону № 1105-XIV, перерахування сум щомісячних страхових виплат проводиться у разі:
1) зміни ступеня втрати професійної працездатності;
2) зміни складу сім`ї померлого.
Щомісячні страхові виплати підлягають перерахуванню щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.
Коефіцієнт перерахунку щомісячних страхових виплат відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначеного відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передують року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.
За наявності фінансових можливостей бюджету уповноваженого органу управління розмір щорічного збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для здійснення перерахування, передбачений абзацом другим цієї частини, може бути збільшений, але не повинен перевищувати 100 відсотків показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.
Розмір такого збільшення визначається у межах бюджету уповноваженого органу управління за рішенням Кабінету Міністрів України.
Визначена раніше сума щомісячної страхової виплати не підлягає зменшенню.
Відповідно до ст. 32 Закону № 1105-XIV, ступінь втрати працездатності потерпілим визначається експертною командою з оцінювання повсякденного функціонування особи під час проведення такого оцінювання.
Ступінь втрати працездатності потерпілим визначається у відсотках втрати працездатності, яку мав потерпілий до ушкодження здоров`я, з урахуванням (за наявності) результатів заключного реабілітаційного обстеження в рамках отримання реабілітаційної допомоги відповідно до Закону України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров`я".
Позачергове оцінювання повсякденного функціонування особи проводиться за заявою потерпілого. У випадках, визначених законом, проводиться перевірка обґрунтованості рішень, прийнятих під час оцінювання повсякденного функціонування особи.
Згідно зі ст. 40 Закону № 1105-XIV, здійснення страхових виплат і надання соціальних послуг припиняються:
1) якщо потерпілим є особа, якій оформлено документи для виїзду за кордон на постійне проживання/залишення на постійне проживання за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України;
2) на весь час, протягом якого потерпілий перебуває на державному утриманні, за умови що частка виплати, яка перевищує вартість такого утримання, надається особам, які перебувають на утриманні потерпілого;
3) якщо з`ясувалося, що страхові виплати призначено на підставі документів, які містять неправдиві відомості. Сума витрат на страхові виплати, отримані застрахованим, стягується в судовому порядку;
4) якщо страховий випадок настав внаслідок навмисного наміру заподіяння собі травми;
5) якщо потерпілий ухиляється від реабілітації у сфері охорони здоров`я чи професійної реабілітації або не виконує правил, пов`язаних з установленням чи переглядом обставин страхового випадку, або порушує правила поведінки та встановлений для нього режим, що перешкоджає одужанню;
6) у разі смерті отримувача страхових виплат;
7) у разі добровільної відмови від страхової виплати потерпілим або особами, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого;
8) в інших випадках, передбачених законом.
Якщо на утриманні потерпілого перебувають члени сім`ї, які проживають на території України, виплати у випадках, передбачених пунктами 1 і 5 цієї статті, не припиняються, а лише зменшуються на суму, що не перевищує 25 відсотків усієї суми виплат.
Відповідно до ч. 9 ст. 41 Закону № 1105-XIV, суми, одержані в рахунок страхових виплат потерпілим або особою, яка має на це право, можуть бути утримані територіальними органами уповноваженого органу управління, якщо рішення про їх виплату прийнято на підставі підроблених документів або якщо у документах подано завідомо неправдиві відомості, а також якщо допущено помилку, яка впливає на суму страхових виплат.
Механізм здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності визначено Порядком призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 26.01.2024 року № 4- 1 (далі - Порядок № 4-1).
Згідно з п. 1, 2 розділу XV Порядку № 4-1, перерахування щомісячних страхових виплат проводиться:
у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності;
у разі зміни складу сім`ї померлого;
щороку, з 01 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.
Перерахований розмір щомісячної страхової виплати у разі зміни ступеня втрати професійної працездатності встановлюється з дня зміни відсотка втрати професійної працездатності та проводиться із визначеного розміру щомісячної страхової виплати шляхом її ділення на відсоток втрати професійної працездатності до перерахунку та множенням на новий розмір відсотка втрати професійної працездатності.
Відповідно до п. 16, 17, 18 XVI Порядку № 4-1, суми, одержані в рахунок страхових виплат потерпілим або особою, яка має на це право, можуть бути утримані органом, що призначає страхову виплату, якщо рішення про їх виплату прийнято на підставі підроблених документів або якщо у документах подано завідомо неправдиві відомості, а також якщо допущено помилку, яка впливає на суму страхових виплат.
Повернення зайво виплачених сум проводиться на підставі рішення органу, що призначає страхову виплату.
При кожній виплаті щомісячної страхової суми загальний розмір відрахування не може перевищувати двадцяти відсотків призначеного розміру страхової виплати потерпілому або особі, яка має на це право. Відсоток відрахування надміру отриманих страхових виплат може бути збільшений за згодою одержувача страхових виплат.
Відрахування із сум страхових виплат провадяться в установленому законом порядку на підставі постанови виконавців, судових рішень, виконавчих написів нотаріусів та інших рішень і постанов, виконання яких відповідно до закону провадиться в порядку, встановленому для виконання судових рішень.
Із страхової виплати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення в повному обсязі заборгованості:
у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю особи, у зв`язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням,- 50 відсотків;
за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом,- 20 відсотків.
Відсоток відрахування може бути збільшений за згодою одержувача страхових виплат.
Страхові виплати припиняються у випадках, передбачених статтею 40 Закону, у разі:
якщо потерпілим є особа, якій оформлено документи для виїзду за кордон на постійне проживання / залишення на постійне проживання за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України;
на весь час, протягом якого потерпілий перебуває на державному утриманні, за умови, що частка виплати, яка перевищує вартість такого утримання, надається особам, які перебувають на утриманні потерпілого;
якщо з`ясувалося, що страхові виплати призначено на підставі документів, які містять неправдиві відомості. Сума витрат на страхові виплати, отримані застрахованим, стягується в судовому порядку;
якщо страховий випадок настав внаслідок навмисного наміру заподіяння собі травми;
якщо потерпілий ухиляється від реабілітації у сфері охорони здоров`я чи професійної реабілітації або не виконує правил, пов`язаних з установленням чи переглядом обставин страхового випадку, або порушує правила поведінки та встановлений для нього режим, що перешкоджає одужанню.
у разі смерті одержувача страхових виплат;
у разі добровільної відмови від страхової виплати потерпілим або особами, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого;
в інших випадках, передбачених законом.
Якщо на утриманні такого потерпілого перебувають члени сім`ї, які проживають на території України, виплати у випадках, передбачених пунктами 1 і 5 частини першої статті 40 Закону, не припиняється, а лише зменшується на суму, що не перевищує 25 відсотків усієї суми виплат.
Судом встановлено, що позивачу у зв`язку з професійним захворюванням та втратою професійної працездатності призначено та виплачувалась щомісячна страхова виплата, розмір якої визначався з урахуванням ступеня втрати професійної працездатності у розмірі 65 відсотків.
З матеріалів справи вбачається, що рішенням експертної команди з оцінювання повсякденного функціонування особи від 13 березня 2026 року позивачу встановлено ІІІ групу інвалідності, а загальний відсоток втрати професійної працездатності визначено у розмірі 50 відсотків.
При цьому зазначеним рішенням прямо визначено, що нове рішення в частині визначення загальної кількості відсотків втрати працездатності - з 13 березня 2026 року.
Одночасно у вказаному рішенні зазначено період інвалідності - з 14 вересня 2023 року по 01 листопада 2025 року, без зміни раніше встановленого періоду.
Разом з тим відповідачем здійснено розрахунок щомісячних страхових виплат за період з 14 вересня 2023 року по 01 листопада 2025 року, виходячи зі ступеня втрати професійної працездатності у розмірі 50 відсотків замість 65 відсотків.
За результатами такого розрахунку відповідач визначив загальну суму різниці між виплатами у розмірі 142 964,67 грн, яку вважає надміру виплаченою позивачу.
При цьому розрахунок відповідача фактично ґрунтується на припущенні про те, що встановлений рішенням експертної команди від 13 березня 2026 року ступінь втрати професійної працездатності у розмірі 50 відсотків підлягає застосуванню до страхових виплат за попередній період - з 14 вересня 2023 року по 01 листопада 2025 року.
Суд наголошує, що за загальними принципами права ст. 58 Конституції України, нормативно-правові акти та індивідуальні рішення не мають зворотної сили в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність.
Стаття 31 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" визначає підстави для перерахування сум щомісячних страхових виплат проводиться:
1) зміни ступеня втрати професійної працездатності;
2) зміни складу сім`ї померлого.
Відповідно до частини дев`ятої статті 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» суми, одержані в рахунок страхових виплат потерпілим або особою, яка має право на такі виплати, можуть бути утримані територіальними органами Пенсійного фонду України, якщо рішення про їх виплату прийнято на підставі підроблених документів або якщо у документах подано завідомо неправдиві відомості, а також якщо допущено помилку, яка впливає на суму страхових виплат.
Отже, законодавець пов`язує можливість утримання раніше виплачених страхових сум не лише з наявністю арифметичної різниці між різними розмірами виплат, а з наявністю визначеної законом правової підстави, зокрема помилки, яка вплинула на суму страхової виплати.
Аналогічне правове регулювання міститься у пункті 16 розділу XVI Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1.
Згідно з указаною нормою суми, одержані в рахунок страхових виплат, можуть бути утримані, зокрема, у разі допущення помилки, яка впливає на суму страхових виплат. При цьому повернення зайво виплачених сум проводиться на підставі рішення органу, що призначає страхову виплату.
Водночас встановлене цією ж нормою правило, відповідно до якого при кожній виплаті щомісячної страхової суми загальний розмір відрахування не може перевищувати 20 відсотків призначеного розміру страхової виплати, визначає саме граничний розмір відрахування, а не самостійну підставу для виникнення такого відрахування.
Отже, для правомірного утримання 20 відсотків щомісячної страхової виплати необхідним є встановлення передбаченої законом підстави для повернення зайво виплачених сум.
Суд наголошує, що відповідач не надав доказів, які б свідчили про те, що позивач подавав підроблені документи, завідомо неправдиві відомості або іншим чином спричинив неправильне визначення розміру страхової виплати.
Не встановлено таких обставин і рішенням експертної команди від 13 березня 2026 року.
Крім того, суд ураховує, що рішення експертної комісії, на підставі якого Відповідач здійсним перерахунок раніше виплачених страхових сум Позивачу набрало законної сили 13.03.2026, про що вказано в рішенні.
Новий (зменшений) відсоток втрати працездатності, встановлений висновком від 13.03.2026, є підставою для зміни розміру виплат лише на майбутнє - тобто з дня встановлення цього нового відсотка (або з дати, зазначеної у висновку як початок дії нового стану, але без права ретроспективного стягнення коштів за попередні роки).
За таких обставин наведений відповідачем розрахунок не підтверджує наявності у позивача надміру виплачених страхових виплат у заявленому розмірі.
Сам арифметичний розрахунок різниці між страховою виплатою, обчисленою виходячи з 65 відсотків, та виплатою, обчисленою виходячи з 50 відсотків втрати професійної працездатності, не є достатньою правовою підставою для визнання такої різниці надміру виплаченою.
Також суд ураховує вимоги ст. 1215 ЦК України, відповідно до якої не підлягає поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.
Крім того, матеріали справи не містять окремого рішення відповідача про повернення позивачем зайво виплачених страхових сум у розмірі 142 964,67 грн.
Відповідач у відзиві на позов зазначає, що починаючи з червня 2026 року із щомісячної страхової виплати позивача здійснюються утримання у розмірі 20 відсотків у рахунок погашення зазначеної суми.
Відповідно до наданих суду матеріалів, такі утримання фактично здійснені за червень та липень 2026 року.
При цьому відповідачем не надано суду рішення органу, що призначає страхову виплату, про повернення зайво виплачених сум, передбаченого пунктом 16 розділу XVI Порядку № 4-1. Натомість на підтвердження підстав утримання відповідач посилається на проведений ним розрахунок та зазначає про фактичне здійснення відрахувань у відзиві на позов.
Суд наголошує, що розрахунок суми, який не оформлений як передбачене Порядком рішення про повернення зайво виплачених сум, сам по собі не може ототожнюватися з таким рішенням.
Таким чином, відповідачем не доведено наявності належної правової та фактичної підстави для здійснення утримань із щомісячної страхової виплати позивача.
З урахуванням наведеного суд приходить до висновку, що у спірних правовідносинах втручання відповідача у право позивача на отримання визначеної йому щомісячної страхової виплати не відповідає вимогам законності.
Відповідач, визначаючи суму надміру виплачених коштів, фактично застосував ступінь втрати професійної працездатності у розмірі 50 відсотків до періоду, щодо якого рішенням експертної команди такий ступінь не встановлювався.
Відповідно, відповідачем не доведено належної правової підстави для висновку про виникнення у позивача переплати у розмірі 142 964,67 грн.
За відсутності законної підстави для визначення зазначеної суми як надміру виплаченої відсутня і правова підстава для її повернення шляхом утримання 20 відсотків із щомісячної страхової виплати.
При цьому обмеження розміру відрахувань 20 відсотками, передбачене пунктом 16 розділу XVI Порядку № 4-1, не легалізує саме по собі утримання коштів, якщо не встановлено передбаченої законом підстави для їх повернення.
Отже, дії відповідача щодо визначення за період з 14 вересня 2023 року по 01 листопада 2025 року суми надміру виплачених страхових виплат у розмірі 142 964,67 грн та здійснення у зв`язку з цим утримань у розмірі 20 відсотків із щомісячної страхової виплати позивача є протиправними.
Враховуючи встановлену судом протиправність дій відповідача щодо визначення суми переплати та здійснення відрахувань, кошти, фактично утримані із щомісячної страхової виплати позивача за червень та липень 2026 року, підлягають поверненню шляхом їх виплати позивачу.
При цьому конкретний розмір коштів, що підлягає поверненню, має визначатися відповідно до фактичних сум, утриманих відповідачем за зазначені місяці, що підтверджується матеріалами пенсійної/страхової справи та розрахунками відповідача.
Оскільки судом встановлено протиправність дій відповідача щодо зменшення щомісячної страхової виплати на 20 відсотків у рахунок погашення необґрунтовано визначеної суми переплати, відповідач зобов`язаний надалі здійснювати щомісячну страхову виплату позивачу у розмірі, визначеному відповідно до законодавства, без утримання 20 відсотків у рахунок погашення суми 142 964,67 грн.
Сторонами суду не наведено інших специфічних, доречних та важливих аргументів, які суд зобов`язаний оцінити, виконуючи свої зобов`язання щодо пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Відповідно до частини 1 статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Згідно з частиною 1 статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.
Враховуючи вищезазначене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
Питання про розподіл судових витрат не вирішується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 9 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір».
Керуючись ст. ст. 2, 9, 72, 77, 90, 94, 133, 134, 139, 241-246, 250, 255, 257, 262, 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
УХВАЛИВ:
Позов адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.
Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області щодо визначення за період з 14.09.2023 по 01.11.2025 суми надміру виплачених щомісячних страхових виплат у зв`язку з професійним захворюванням у розмірі 142964,67 грн та здійснення у зв`язку з цим утримань у розмірі 20 відсотків із щомісячної страхової виплати ОСОБА_1 .
Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області припинити утримання із щомісячної страхової виплати позивача 20 відсотків у рахунок погашення суми 142964,67 грн та виплатити ОСОБА_1 безпідставно утримані кошти.
Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області здійснювати виплату ОСОБА_1 щомісячної страхової виплати у зв`язку з професійним захворюванням у встановленому законодавством розмірі без зменшення її на 20 відсотків у рахунок погашення суми 142964,67 грн.
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.
У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Апеляційна скарга на рішення суду подається до Третього апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.
Суддя О.В. Ірметова